.

Thursday, December 9, 2010

accident!

Hari ini merupakan appointment aku ke Hospital. Jadi seperti biasa malam semalam aku tido awal supaya aku bangun lebih awal untuk bersiap, mengemas rumah dan bersarapan pagi. Aku juga harap tidak tersangkut dengan jam kerana ramai orang sedang bergegas ke tempat kerja.

(Aku ingat semua orang sedang cuti sekolah macam aku ker? hehe)

Lebih kurang pukul 8.15 pagi, jalan sesak di laluan sepang ke LBJ. Oh ye, lupa beritahu yang aku kena pergi hospital seremban review aku nye Pex scan and follow up schedule treatment. Waktu itu gerimis menyapa kami dan pemandu-pemandu lain.. Kereta nissan dihadapan aku, bergerak perlahan disebabkan lori dihadapannya pun perlahan, beitu juga kereta kancil milik abah aku. Sudah tentu abah aku yang drive

Tiba-tiba, tak semena-mena, kereta kancil abah aku merempuh kereta Nissan dihadapan dengan kuat, aku menjerit dan seat aku yang duduk juga turut menhentak betis aku dengan kuat. rupa-rupanya kereta belakang kami, Proton Iswara merempuh kereta kancil abah aku dengan kuat. Ya Allah. aku dah terfikir yang aku akan mati hari ini, tapi nampaknya umur aku panjang lagi. Aku menjerit sekuat hati kerana cuak dan seram. Abah aku yang lebih 40 tahun memandu masih kelihatan tenang, cepat-cepat memberhentikan kenderaan dan parking di side jalan. Perempuan India yang memandu kereta proton Iswara segera keluar dari kereta melihat keadaan kami. Dia terus menjelaskan bahawa kereta beliau tidak boleh brek. "Brek tak makan" katanya. Keretanya tersadai di tengah-tengah jalan. Uncle Cina yang memandu kereta nissan dihadapan juga turut keluar melihat keadaan kami dan berbincang dengan abah aku. Hmm ini betul2 eksiden satu malaysia ni..?

Aku masih duduk dalam kereta kancil itu tidak berganjak kerana terkejutt.. Betis kaki kiri aku yang terkena hentakan seat tadi, bengkak..rasa sakit mula menular di kaki kiri aku.. Aku telefon kak misi bernama, Mai mohon tangguh appointment kerana kami perlu setelkan dahulu masalah insiden ni. Maka, bermula episod siapa salah, siapa betul...

Setelah berbincang, memang kereta belakang kami iaitu Iswara yang salah. Namun mereka mendakwa, bukan salah mereka. Lori dihadapan yang berhenti -yang salah menyebabkan semua kenderaan berlanggar..adake patut? aku bukan buta, memang kereta hadapan aku dan kereta bapak aku slow masa tu..kalau bukan dia yang langgar memang takkan eksiden.. Cuma kesilapan disini ialah kereta masing-masing sangat rapat waktu itu,..abah aku pun tidak brek mengejut.. takkan lah dia tak nampak kereta dihadapan memang rapat dan slow..lagi pun lori dihadapan kereta Nissan sudah berhenti lama..

Banyak cerita, semua pergi balai je, buat report.. line pulak tak ada, kene terpacak kat balai lama2 plak. Tunggulah adik aku ambik kami. Kereta bawak pergi bengkel. Insurans? mestilah claim kereta proton Iswara nye.

Nak dijadikan cerita, uncle and abah aku borak2, bagaimana boleh terjadi eksiden begitu. Mereka membuat kesimpulan bahawa, kereta Iswara itu laju ataupun pemandu cuai membuat perkara lain yang tak sepatutnya dibuat ketika memandu. Contohnya telefon atau mengambil barang. Menyebabkan dia tidak fokus dan tidak sedar kenderaan sedang slow atau berhenti dihadapan. Telahan mereka betul. Tidak lama kemudian, kawan kepada si pemandu memarahi pemandu dalam bahasa inggeris berbunyi begini "tulah kau, drive sambil telefon..semua salah kau.." dihadapan abah aku. Hmm kantoi, diorang ingat abah aku yang Persis apek jual sayur tu tak paham bahasa Inggeris ker?

Apa kes?




P/s: MOral of the story, Berhati-hatilah ketika memandu, lebih-lebih lagi sewaktu musim hujan. Bertolak ansur sewaktu dijalan raya. Biar kita mengalah daripada membawa padah. Ingatlah orang tersayang. Patuhi keselamatan dan undang-undang jalan raya..

Don't phone and drive!
Don't phone and drive!

Sunday, December 5, 2010

hujan


Hujan.

Hujan yang turun tanpa henti boleh menyebabkan banjir. Banjir boleh mengakibatkan tanah rutuh dan kemusnahan alam sekitar.

Hujan yang diselangi dengan angin dan petir merupakan penyebab ribut taufan. Nelayan berada dalam keadaan bahaya jika turun ke laut. Jika nelayan tidak turun ke laut, bekalan ikan pula berkurangan dan harganya naik mendadak.

Hujan turut memberi manfaat kepada manusia. Adanya hujan, maka penuhlah klinik-klinik dan hospital-hospital dengan individu yang sakit dan memohon mc. Klinik-klinik swasta mendapat untung, pekerja-pekerja sektor awam mahupun swasta mendapat mc dan boleh menggunakan cuti sakit itu untuk bersama keluarga tercinta. :D Tapi apa yang lebih penting ialah kesedaran menjaga kesihatan lebih-lebih lagi di waktu musim hujan.

Berapa ramai yang sanggup memakai baju hujan apabila hujan? Jangankan baju hujan. Payung yang cantik-cantik lagi colorful tu pun belum tentu lagi orang nak pakai. Lebih-lebih lagi kaum lelaki. Walhal mereka lebih cenderung dijangkiti selsema berbanding perempuan. Apabila sudah jatuh sakit, malas pulak nak ke klinik. Akibatnya senang dijangkiti penyakit-penyakit lain kerana immune system lemah. Oleh itu, jagalah kesihatan anda baik-baik ya. Sendiri mau ingat!

Hujan sebenarnya sangat indah. Lihat saja pohon-pohon yang disirami air hujan itu. Sangat cantik dan menenangkan hati. Hujan juga menyebabkan anda mudah untuk tidur dengan lena. Kerana cuacanya yang sejuk itu, automatik rasa nak tidur. huhu

Cuma kesal sedikit sebab, musim hujan di Malaysia jatuh pada bulan november hingga mac tahun berikutnya. Maksudnya cuti sekolah pun dalam musim hujanlah. Sukar nak cari tempat nak bercuti jika musim hujan. hmm. Kenalah fikir alternatif lain.

Thursday, December 2, 2010

My love, my heart, my soul

Waking up I see that everything is ok
The first time in my life and now it's so great
Slowing down I look around and I am so amazed
I think about the little things that make life great
I wouldn't change a thing about it
This is the best feeling

This innocence is brilliant
I hope that it will stay
This moment is perfect
Please don't go away
I need you now
And I'll hold on to it
Don't you let it pass you by

I found a place so safe, not a single tear
The first time in my life and now it's so clear
Feel calm, I belong, I'm so happy here
It's so strong and now I let myself be sincere
I wouldn't change a thing about it
This is the best feeling

It's a state of bliss, you think you're dreaming
It's the happiness inside that you're feeling
It's so beautiful it makes you wanna cry

It's so beautiful it makes you wanna cry

This innocence is brilliant, It Makes you want to cry
This innocence is brilliance Please don't go away
Cause I need you now
And I'll hold on to it, Don't you let it pass you by


i need my cat in my life..i love them so much!

i need my friend too..i love'em very much and i adore them!

I do love my family, they mean so much to me..world can never imagined

Wednesday, December 1, 2010

Samb..Gembira+bahagia=Panjang Umur? (PART 2)

hurmm..

sambungan kepada cerita minggu lepas iaitu jika kita bahagia dan gembira, InsyaAllah panjang umur. Memanglah jodoh, pertemuan, ajal dan maut ditangan Allah s.w.t. Tetapi tanpa iringan doa dan usaha, maka hidup anda itu sia-sialah juga.

Jadi, berusahalah untuk kebahagian dan masa depan hidup anda!

Selain dari 5 tips terdahulu..5 tips seterusnya juga sangat2 penting untuk anda amalkan.

iaitu;

6) Menghargai ikatan persaudaraan dan persahabatan disekeliling anda..


ya..sila hargai hubungan anda dengan kawan-kawan, adik-beradik, ibu bapa, bapa saudara, mak saudara, makcik sebelah nenek sebelah atuk tiri, sepupu sebelah abah sebelah nenek yang ke lima, tukang kebun, cik kerani, pak guard hatta kucing peliharaan anda sekalipun, anda mesti hargainya. Kita ini adalah mahluk yang dipanggil MANUSIA. Jadi, adalah mustahil jika perbuatan memencilkan dan mengasingkan diri itu, dapat memberi kebahagian kepada kita. MAsa yang dihabiskan bersama kawan-kawan dan keluarga boleh menggalakkan peningkatan immune system dalam badan. "bad relationship" atau hubungan buruk dengan sesiapa pun boleh meningkatan kadar stress yang mana secara saintifiknya boleh memberi kesan buruk terhadap kesihatan jantung anda. Anda mungkin boleh menghidap penyakit Alzheimer.

7) Tanamkan sikap Positif dalam minda!


Seterusnya, anda perlu sentiasa berfikir dan bertindak secara positif. Fikir yang baik-baik sahaja, buat pun yang baik-baik sahaja. Apabila anda berfikir secara positif secara tidak langsung anda mempunyai keinginan untuk mencari kegembiraan di dalam hidup ini. Anda tiba-tiba rasa teringin nak berjalan-jalan tengok wayang bersama-sama rakan-rakan. Atau mungkin ingin bercuti bersama keluarga, atau mungkin menunaikan haji/umrah. Anda akan rasa hidup ini cukup simple dan mudah jika mempunyai minda yang positif. InsyaAllah.

8) Makanlah makanan yang seimbang..


Makanan yang kaya vitamin dan protein, boleh meningkatkan level nutrisi dalam badan dan mengurangkan peluang anda jatuh sakit. Diet yang bagus dapat membuatkan minda anda sentiasa alert, memberikan tenaga untuk keperluan anda seharian malah menjadikan jantung anda kekal sihat. Ia juga menjadikan anda kelihatan sihat dan menawan! ;)

9) Seimbangkan kerja/tugasan anda




Memang anda perlu bekerja untuk membeli makanan yang anda makan dan membayar segala macam bil yang anda perlu bayar. Mempunyai pekerjaan adalah satu kemestian bagi orang dewasa yang bermaruah. Ia meningkatkan self esteem dan memberi arah tujuan dalam hidup. Meskipun mempunyai pekerjaan itu satu perkara yang baik, ia juga boleh mendatangkan keburukan JIKA anda berkerja secara melampau-lampau sampai tak hingat makan minum dan anak bini kat rumah. Jadi jangan "overwork". Jaga kesihatan dan perasaan orang yang anda sayangi.

10) Mempunyai Hobi/kesukaan dimasa lapang

Apalah erti hidup ini tanpa sebarang hobi? Rasa kosong je.. Tahukah anda bahawa hobi itu mampu meningkatkan mood seseorang dan menceriakan lagi hidup anda? Oleh itu pastikan anda ada hobi kesukaan masing-masing yang mampu memberikan anda ruang dan peluang untuk lari sejenak dari kesibukkan kerja, ketidakceriaan hidup atau keplastikkan individu disekeliling anda! Sebagai contoh

1) Menonton Wayang
2) menanam pokok bunga
3) Membaca Novel
4) Mengaji dan berzikir
5) solat sunat
6) Berkelah di tepi pantai yang indah...


Makan Aiskrim juga merupakan hobi..hehe
heheh....Itulah tips yang dapat saya beri kepada anda! Selamat Mencuba