.

Monday, July 10, 2017

Ada tanda kanser tetapi takut jumpa doktor

* Kenapa Gunung Fuji? Kerana aku sering bermimpi pergi ke Jepun.-Gambar Ihsan Google 

Assalamualaikum wbt pembaca yang dirahmati Allah sekalian

Alhamdulillah saya masih sihat dan gembira disamping keluarga dan sahabat.
Semoga kita sentiasa dalam lindungan Nya

Post ini khas untuk pembaca Seni Draja.

Apa perlu saya buat jika saya ada tanda-tanda kanser?
Ya, anda ada pilihan. Tetapi saya harap anda buat pilihan yang bijak.

Pilihan 1

Mesti beritahu keluarga. Mohon sokongan keluarga dan sahabat. Berjumpa doktor dan bersedia untuk membuat pemeriksaan yang lama dan memakan masa. Jika ketumbuhan itu bukan sejenis kanser, Alhamdulillah syukur. Jika sejenis kanser, diharapkan anda tabah. Memiliki kanser bukan bermakna hidup anda terus musnah. Anda masih ada peluang untuk sembuh. Bergantung kepada tahap dan jenis kanser. Berdoalah kepada Nya.

Pilihan 2

Anda memilih untuk biarkan sahaja. Cuba berubat alternatif. Cuba perubatan lain. Jika tidak berhasil dan keadaan makin teruk barulah berjumpa doktor.

Jika anda menghidap kanser, lebih lama anda enggan berjumpa doktor membuat pemeriksaan dan rawatan, anda memberi peluang kanser merebak. Elok-elok anda hanya tahap satu atau dua, jadi tahap 3 atau 4 kerana lewat mendapatkan rawatan. KANSER CEPAT MEREBAK.


Apa perlu saya buat?
Jika anda tanya saya, anda memang perlu ke hospital sekarang juga. Jika anda sedang bekerja sila ambil cuti. Buat pemeriksaan lengkap di hospital. Jika anda ada insuran kesihatan, sila gunakan kelebihan itu. Jika tiada insuran kesihatan dan tiada duit tidak mengapa, pergi hospital kerajaan. Kerajaan punya ramai doktor yang hebat dan baik. Untuk pengetahuan saudari/saudara Seni Draja, saya menjalani kesemua prosedur sakit kanser di hospital kerajaan. Malah sebenarnya jika saya perlu bayar (sebab saya government servant, jadi free of charge), rawatan kanser di hospital kerajaan jauh lebih murah berbanding hospital swasta. Hanya doktor boleh beri jawapan konrit dan jelas mengenai tahap kesihatan anda diiringi dengan bukti (ct scan, pet scan, mammogram etc)

Masa depan
Masa depan anda, anda yang tentukan. Pilihan anda sekarang menentukan masa depan anda. Anda perlu berani. Berani untuk masa depan anda. Hidup dalam ketidakpastian serta diri sedia maklum kurang sihat tapi tiada apa-apa yang dilakukan, itu satu tindakan kurang bijak. Sentiasa sabar dan fikir cara untuk sihat dan gembira. Jangan fikir tentang orang lain. Fikirkan tentang diri anda. Jika tiada yang sanggup berada disisi anda ketika anda sakit, anda perlu bersyukur. Kerana diberi ilham tentang individu yang sebenarnya tidak layak terima perhatian dan kasih sayang anda.

Perkara pertama saya buat bila saya sakit, ialah maklum keluarga. Keluarga sanggup buat apa sahaja supaya saya sihat. Saya beritahu kawan-kawan baik saya. Mereka selalu beri sokongan dan kata-kata semangat buat saya, temankan saya.

Saya juga takut dulu, tetapi saya berkeras ke hospital kerana saya tahu saya tiada pilihan. Saya perlukan kepastian. Saya nak sihat. Jika ditakdirkan saya akan mati apa boleh buat. hargailah masa-masa yang ada ini untuk perkara-perkara yang mampu membahagiakan diri. Saya tidak punya banyak masa. Masa itu sangat berharga bagi saya. Usia makin meningkat. Saya mahu kenangan yang indah sebanyak mungkin kerana masa kecl dan remaja saya tidak begitu indah. Saya ingin sembuh segera. Saya masih punya banyak perkara ingin dilakukan. Ramai cancer survivor di luar sana. Percayalah anda boleh hadapi nya dengan baik dan lancar. Banyakkan berdoa kepadaNya supaya mudah dan lancar segala urusan.

Saya ada jika anda perlukan saya.

Email: jane4glay@yahoo.com

Friday, June 2, 2017

Tanda-tanda Kanser Limfoma

Ada seorang pembaca komen memohon aku membantunya memberitahu tanda limfoma yang ada pada aku dahulu. Maaf aku lambat baca komen.

Aku listkan:

1. Batuk berpanjangan. Tidak sembuh walaupun makan ubat batuk dan jumpa doktor. Lama. Untuk aku lebih kurang setahun sebelum diagnosis.
2. Demam. On and Off. Low Grade fever and sometimes high grade fever. jangkamasa aku tak ingat. lebih kurang setahun lebih. 
3. Susut berat badan-tak selera makan. 45kg turun hingga ke 31 kg, dalam tempoh setahun
4. Kuku kuning, mata kuning. ketara dalam 3-4 bulan sebelum diagnosis
5. Benjolan di bahagian atas bahu kiri. Tak sakit
6. Kesukaran menelan makanan. 3.4 bulan sebelum diagnosis. Waktu ini ketulan kanser dan membesar menolak kerongkong. Sebab itu susah nak telan makanan.
7. Gatal-gatal diseluruh kulit. 
8. Luka yang sukar sembuh atau tidak sembuh langsung. Apabila aku menggaru sebab gigitan nyamuk. Luka itu menjadi besar dan tidak sembuh. 
9. Timbul seolah ruam kecil yang berair di dalam nya. Sangat gatal.


Ini list aku. Orang lain mungkin tidak menunjukkan tanda seperti aku. Semoga membantu.

Suplemen Kanser

Cantik dan Indah tetapi Merbahaya. Produk suplemen memang mengujakan tapi boleh membunuh!

Assalamualaikum wbt

Salam Ramadhan. Selamat berpuasa kepada semua pembaca muslim.
Lamanya tidak pos sebarang tulisan di blog ini.
Semestinya alasan aku ialah sibuk. huhu. Sungguh.
Aku masih sihat gembira makin berisi (uwaaaa) yang mana kalau orang tengok ketara berisinya aku sekarang. ---sindrom takut gemuk.
Sihat walafiat Alhamdulillah.
Gembira kerana punya seseorang yang mengasihi dan menyayangi aku seadaanya.

Pasti ada yang tertanya. Adakah aku masih hidup? haha..
Ya, pembaca sekalian. Orang putih kata "alive and well".
Alhamdulillah, alhamdulillah alhamdulillah ..

Demi tuhan yang maha pengasih dan penyayang, tiada apa yang lebih membahagiakan buat aku apabila dikelilingi orang yang sangat sayang, kasih dan jujur padaku.

Aku mohon kejujuran dari penjual suplemen kanser. Sungguh ramai penjual suplemen beriya menegaskan produk mereka berkesan untuk mencegah dan mengubati kanser. Aku tidak ingin menyebut mengenai hal pesakit lain tetapi aku ingin ketengahkan hal aku sendiri.

Mohon pesakit kanser menjadikan aku sebagai rujukan.
Terutamanya mereka yang menghidap penyakit kanser setahap dan sejenis aku.

Aku ialah pesakit kanser tahap IIB Hodgkin's Lymphoma. 
Aku dikesan menghidap kanser ini pada bulan julai 2009. 
Aku telah menjalani kimoterapi sebanyak 12 x pada bulan ogos 2009 hingga januari 2010.
Aku menjalani radioterapi pada mei 2010 hingga julai 2010. 
Dari bulan julai 2010 hingga sekarang jun 2017, 
alhamdulillah aku disahkan doktor "tiada tanda-tanda sel kanser ada di dalam badan".
Aku tidak ambil sebarang suplemen.
Aku makan vitamin c  dan habbatus sauda kadang-kadang sahaja.

Pesakit kanser biasanya mengharapkan "miracle suplement". Tolonglah percaya there are no such things! Jumpalah doktor. Be strong. Read a lot.

Saya quote ayat seorang doktor didalam blog ini
https://www.faktasains.com/single-post/2016/12/01/HERBA-JUS-DAN-PRODUK-SUPLEMEN-ANTI-KANSER-FAKTA-ATAU-AUTA untuk rujukan anda. Pergilah singgah!

Beliau berkata
"Kepada penjual-penjual produk kesihatan alternatif dan komplementari, tolong bantu pesakit-pesakit kanser ini dengan menasihati mereka supaya mendapatkan rawatan kanser daripada pakar kanser yang bertauliah. Hentikanlah penggunaan testimoni-testimoni untuk menarik kepercayaan orang ramai kerana kebanyakan testimoni-testimoni ini sebenarnya hanyalah setaraf dengan khabar angin. Kasihanilah mereka dan ikhlas lah di dalam mempromosi produk anda. Anda tidak pernah merasakan bagaimana perasaan mereka yang sedang tertekan akibat penyakit kanser dan apakah penderitaan fizikal yang mereka lalui. Jika anda membuat dakwaan palsu dan berjaya mempengaruhi mereka sehingga mereka lambat atau tidak mahu mendapatkan rawatan daripada pakar, anda sudah menjadi sebahagian daripada sebab musabab kemudaratan ataupun kematian ke atas mereka. Bayangkan lah jika pesakit2 ini sanak saudara anda sendiri dan orang yang anda sayangi. APALAH NILAI WANG RINGGIT YANG DIPEROLEHI ITU JIKA IANYA DIPEROLEHI MELALUI CARA YANG TIDAK BERETIKA DARIPADA ORANG YANG TERANIAYA."





Tuesday, August 9, 2016

PENGALAMAN HAMPIR MELAKUKAN PEMBEDAHAN BATIN

Aku dahulu sebelum ke hospital pernah dibawa oleh arwah ayah berjumpa seseorang di kampung. Orang itu katanya sering melakukan pembedahan batin dengan kos muka sebanyak RM 2000. Katanya InsyaAllah akan sembuh.

Maka arwah ayah gagahkan diriku berjumpa pengamal perubatan tersebut. Katanya hanya ingin buat review dahulu. Waktu itu aku sudah sakit-sakit badan, mata sudah kuning, kuku pun kuning dan kurang sihat.

Pengamal perubatan tersebut sedang merawat orang lain dirumah mereka. Aku dibawa ke rumah mereka pada waktu itu.

Apa yang dia buat pada aku ialah:

Mencubit bahagian ketiak yang hampir ke buah dada aku, kemudian bertanya sama ada bahagian aku itu sakit, sambil mulutnya terkumat kamit, dan aku tidak pasti dia baca ayat apa.

Kemudian, dia ada bertanya soalan lain mengenai penyakit aku. Waktu itu aku sering batuk dan sakit dada. Juga sukar tidur malam. Aku tidak ingat sangat apa dia kata kerana aku waktu itu rasa kurang selesa dan malu dia sentuh aku begitu di hadapan orang lain. Dia juga agak sombong. Kemudian dia beri aku ubat yang kononnya dapat melegakan sakit dada aku itu.

Setelah aku pulang, aku menangis di dalam kereta sepanjang perjalanan balik ke rumah. Arwah ayah aku kelihatan sedih melihat aku dan tidak jadi meneruskan perubatan batin yang didakwa oleh pengamal perubatan tersebut.

Aku berasa yang pengamal perubatan itu ialah orang yang tidak jujur dang ingin mengambil kesempatan. Ubat yang diberi pada aku waktu itu ialah ubat tahan sakit yang boleh di dapati dengan mudah di mana- mana farmasi.

Selepas itu aku tidak tunggu lama dan aku nekad ingin ke hospital juga. Sebenarnya arwah ayah berat meminta aku ke perubatan alternatif kerana tidak percaya perubatan moden.

Akhirnya di hsopital, doktor menunjukkan bukti bahawa ada ketulan sedang membesar berdekatan jantung dan paru-paru yang membuat aku sering sesak nafas dan sakit dada. Doktor juga dapat membuktikan, aku ada penyakit yang perlu rawatan susulan dari hospital. Gejala dan simptom yang terjadi pada aku ialah kerana aku menghidap HODGKINS LYMPHOMA. Bukan buatan orang. Bukan aku menolak amalan perubatan islam. Secara logiknya jika mereka pengamal perubatan yang benar benar muslim sejati tidak akan:

1. Meminta wang yang banyak dari pesakit
2. Memalukan pesakit
3. Menyentuh pesakit tanpa kebenaran
4. Muka bercahaya bersih kerana mengamalkan ajaran islam yang sebenar macam Dato' Harun Din yang aku pernah jumpa depan mata di Darusshifa.

Wallahu' alam.

PENDAPAT ULAMA' BERKENAAN PEMBEDAHAN BATIN
-----------http://muis.org.my/2010/03/pembedahan-batin/



Rawatan Alternatif

Kepada yang pembaca yang menghidap kanser atau mempunyai ahli keluarga yang sakit, janganlah pernah berputus asa. Rajinlah membaca dan bertanya dengan doktor. Buat kajian sebelum buat apa-apa keputusan.

Akhir-akhir ini ramai yang individu diluar sana yang mendakwa mampu menyembuhkan kanser, atau apa-apa penyakit dengan cara yang nampak munasabah tetapi sebanarnya SCAM.

Janganlah pembaca tertipu dengan SCAM sebegini. Aku merayu kepada pesakit, atau keluarga pesakit siasatlah dahulu sumber rawatan alternatif itu sehabis baik.

Siapa pelopornya,
Apa latarbelakang akademiknya,
Apakah benar, apa yang didakwa? (tanya ramai orang ya, terutama golongan professional)
Ada bukti?

http://drafiqrahim.com/scam-kesihatan-siri-12-benarkah-daun-rerama-boleh-menyembuhkan-kanser/
http://drafiqrahim.com/beli-ubat-saya-dijamin-penyakit-kanser-anda-akan-sembuh/


Bukti testimoni aku tidak percaya ya.. OUT.. Pangkah siang-siang.
Jika ada BEKAS PESAKIT KANSER yang betul-betul mengguna pakai rawatan alternatif yang dicanang, perawat kena tunjuk depan aku siapa pesakit itu. Bukan cakap-cakap orang, atau tunjuk gambar semata.. tah gambar sapa-sapa diambilnya.

".....si polan bin polan, yang sakit kanser itu hari sembuh dah ha..."

Yang tukang SCAM pun tak takut pada Allah s.w.t. Berdondang sayang janji macam-macam dengan pesakit. Jika pesakit meninggal, pandai pula kata "AJAL DAN MAUT DI TANGAN TUHAN".

Rawatan Islam. Memang baik. Kita sendiri perlu memastikan diri kita solat, berdoa tanpa jemu denganNYA. Itu lebih baik pada aku. Jika memilih perubatan islam kementerian ada memberi gari panduan kepada kita. Macam yang aku sebut selalu, rajin-rajinlah membaca dan bertanya pada yang berhak dan berilmu.

GARIS PANDUAN RAWATAN PERUBATAN ISLAM
http://tcm.moh.gov.my/v4/pdf/guideline/GPPengubatanIslamSept2011.pdf




Tahun yang sibuk, Tahun 2016

Assalamualaikum w.b.t

Mohon maaf kerana aku sudah agak lama tidak menulis.

Alhamdulillah aku semestinya sihat-sihat sahaja.
Cuma agak sibuk sedikit dengan kerja, kerja dan kerja.

Aku masih pergi temujanji dengan doktor pakar selang 4 bulan sekarang.
Meskipun ada aku bertanya bila mereka ingin melepaskan aku, akhirnya mereka tetap tidak mahu melepaskan kerana potensi "recurrence" iaitu kanser berulang masih tetap ada.

Aku juga masih menjalani rawatan hypothyroid. Apa itu penyakit tiroid?
Agak keletihan kerana perlu drive sejauh 1 jam ke tempat kerja dan 1 jam lagi untuk pulang ke rumah.

Rumah yang aku beli masih belum boleh diduduki. Rasa ingin mohon pindah tempat kerja kerana letih. Tapi sayang nak tinggalkan sekolah lama.

Terima kasih kepada yang sudi membaca blog ini. Cumanya jangan lah diharapkan aku dapat sentiasa update blog ini ya.

Wassalam. Semoga kita sentiasa dirahmati. Amin





Saturday, December 5, 2015

Alhamdulillah

Syukur kepada Nya
Aku masih sihat dan gembira
Tenang dengan kehidupan aku
No more expectation.

Hidup ni mudah je. Jangan dirumitkan.
Buat baik, baikla yang kita dapat.
Buat jahat. Terimalah padahnya.
Every decision come with a risk.
U just have to be ready.

I know.
My family always love me.
But that don't make me a pampered person.
They make me stronger.
They make me want to live longer.

2016.
I'm going to own a house soon.
House with my name on it.

Last year i'm travelling to Singapore.
I hope next year my rezeki will allow me to go Japan
I'm able to go everywhere
-- do anything i want
because i was healthy enough and had some money in my pocket.

Alhamdulillah
i am happy