.

Monday, August 19, 2013

Perjalanan Pesakit Kanser Limfoma: Demam

Bab 1: Aku ke hospital hari ini untuk temujanji kali keberapa aku pun tak pasti. Dan aku tak pernanh kira. Buku temujanji yang dulu telah hilang dan kak siti (misi incharge) gantikan buku baru. Diikutkan memang telah berpuluh temujanji dengan doktor aku pergi.

Kali ini temujanji sangat penting. AKu telah demam 3 kali sejak dua bulan yang lepas dan melalui high grade fever. Badan agak lemah, berat badan turun dan guess what. My white blood cell count is lower than normal. i am worried..

Lama juga aku tak updated blog ini. Agak bersarang. aku agak sibuk dan pada masa yang sama, kurang sihat. Doktor seperti biasa bertanya macam-macam soalan. Aku juga memberi bermacam-macam jawapan. Akhirnya doktor minta aku buat x ray, dan tb test. Hurmm.. penat la nk buat test tb tu.. suspek tb lagi ker? lebih baik suspek tb dari kanser yer tak.. tak sanggup aku nak kimo lagi. bone marrow apatah lagi.

Balik dari hospital aku penat yang amat,,, dan dalam hati aku bercambah rasa risau. Rasa berdebar-debar. Bimbang penyakit lama berulang.. iaitu limfoma. Patutlah doktor guna term Remisson rather than Cure.. i am not cure yet..

Owh that is sound scary.

Wednesday, May 22, 2013

Mitos demokrasi dan perpaduan


Oleh Radzi Tajuddin

Link from Matrodi's blog: http://matrodi.my/2013/05/21/mitos/

Antara mitos terbesar demokrasi adalah majoriti yang menguasai (majority rules). Mitos ini wujud kerana pendukung demokrasi merasakan dengan bilangan yang ramai, sudah tentulah yang sedikit bilangannya dapat dikuasai. Oleh itu bagi pihak majoriti, mereka tidak perlu risau selagi mana jumlah mereka kekal ramai.

Jika begitu keadaannya, bagaimana kita dapat menjelaskan keadaan di mana kaum yahudi yang kurang 0.1% jumlahnya di dunia ini menguasai ekonomi, kewangan, teknologi, hiburan dan politik?

Bolehkah kita menjelaskan juga mengapa kaum cina di Malaysia yang populasinya hanya sekitar 30% menguasai lebih 70% ekonomi seperti pemilikan ekuiti, hartanah, rantaian pengeluaran (supply chain) barangan dan menjadi ‘kingmaker’ di lebih 50% kawasan parlimen.

Jika benar demokrasi berkisar tentang majoriti, sudah tentulah perkara ini tidak terjadi.

Hakikatnya adalah, di dalam demokrasi majoriti atau minoriti sebenarnya kurang penting. Sebaliknya yang menentukan kekuatan dan kemajuan sesuatu bangsa di dalam demokrasi adalah perpaduan.

Bangsa Yahudi dan Cina bersatu padu dalam mencapai matlamat memajukan bangsa mereka melalui politik dan ekonomi. Apabila dikatan bersatu padu bukanlah bermakna mereka tidak bergaduh sesama sendiri.Mereka juga bergaduh dan bertelagah, mungkin lebih dasyat. Namun apabila berkaitan soal kemajuan dan survival bangsa, mereka mengenepikan perbezaan yang ada dan memilih untuk bersatu padu.

Pilihanraya 2013 yang lepas menunjukkan 95% pengundi cina bersatu menolak Barisan Nasional yang menganjurkan konsep perkongsian kuasa. Sebaliknya 95% pengundi Cina memilih Pakatan Rakyat yang mengamalkan konsensus dan kesamarataan.

Ramai yang terlupa menjelang pilihanraya Pengerusi DAP Johor secara terang-terangan bergaduh dengan Penasihat DAP, Lim Kit Siang. Di Melaka dan Perak juga perkara sama turut berlaku. Di sebalik pergaduhan dalaman parti Cina ini, pengundi Cina tetap memberikan sokongan yang ‘solid’ kepada DAP. Bahkan purata majoriti kawasan dimenangi oleh DAP adalah lebih 10,000.

Jika ini bukan bersatu padu, jadi apa sebenarnya yang dikatakan besatu padu?

Perkara ini membuktikan bahawa di dalam demokrasi, pihak minoriti juga boleh menjadi ‘kingmaker’, kuat dan maju daripada pihak majoriti asalkan mereka bersatu padu.

Kita sering diberitahu antara punca kemunduran umat Islam di dunia adalah kerana sering bertelagah, bertelingkah isu remeh temeh dan berbunuhan sesama sendiri.Secara logiknya, tidak mungkin umat yang mempunyai penganut lebih 1/6 populasi dunia serta kaya dengan ratusan billion petrol-dollar boleh berterusan mundur dan lemah.

Yang anehnya, apabila diajak untuk bersatu, timbullah suara yang menentang. Lebih pelik lagi suara ini datang di kalangan umat Islam sendiri.

Antara mitos popular penentang perpaduan yang sering dimainkan adalah ‘bersatu padu ini tujuannya adalah untuk menentang pihak yang lagi satu.’ Lebih mengejutkan lagi pihak ini mengatakan perpaduan adalah provokasi untuk mewujudkan pergaduhan..

Jika perpaduan dianggap sedemikian rupa, adakah golongan penentang ini merasakan keadaan akan menjadi lebih baik dengan terus berpecah belah?

Analoginya, apabila ibu bapa kita menyuruh anak-anaknya untuk bersatu padu demi kemajuan keluarga itu sendiri,adakah ia bertujuan untuk bergaduh dengan keluarga jiran sebelah? Bagaimana pula seruan bersatu padu di dalam organisasi,kelab, pasukan dan syarikat? Adakah ia bermaksud untuk bergaduh dengan pihak yang lain ataupun demi kekuatan sendiri?

Mitos seterusnya adalah perpaduan hanyalah ‘fallacy’ dan manusia memang berpecah sejak dahulu lagi.

Jika manusia khususnya bangsa melayu di Malaysia tidak pernah bersatu, jelaskan mengapa Malayan Union gagal direalisasikan? Adakah kerana tiba-tiba British insaf dan bermurah hati ataupun sebenarnya British gentar dengan kesatuan bangsa melayu dari pelbagai persatuan, wilayah dan negeri?

Perpaduan di kalangan bangsa melayu yang diteruskan dengan perpaduan di antara melayu, cina dan india telah membawa kemerdekaan kepada negara.

Kemajuan negara yang pantas selepas insiden rusuhan kaum 13 Mei juga hasil daripada perpaduan orang melayu yang kurang bergaduh sesama sendiri sebaliknya lebih tertumpu memajukan bangsa sendiri melalui kerjasama dengan kaum lain.

Pihak penentang perpaduan boleh berkata apa sahaja. Tetapi sudah jelas perpaduan bangsa melayu lebih banyak membawa manfaat daripada perpecahan.

Jika bangsa Cina yang sudah maju masih lagi menganjurkan perpaduan di kalangan mereka terutama soal pendidikan dan kuasa politik, apa pencapaian yang boleh dibanggakan oleh bangsa melayu untuk terus berpecah?

Mengapa melayu sahaja yang kerap disuruh untuk bersatu? Ini kerana bangsa melayulah yang paling berpecah belah dan perpecahan ini hanya melemahkan orang melayu sebagai pihak majoriti di negara ini.

Adakah penyataan ini rasis? Hanya mereka yang rasis sahaja melihat perpaduan di kalangan bangsa melayu sebagai provokasi untuk bergaduh dengan bangsa lain.

Radzi Tajuddin

Monday, February 11, 2013

She's just a girl and she's on fire



She's just a girl and she's on fire
Hotter than a fantasy, lonely like a highway
She's living in a world and it's on fire
Feeling with catastrophe, but she knows she can fly away


Ohhhh oh oh oh oh
She got both feet on the ground
And she's burning it down
Ohhhh oh oh oh oh
She got her head in the clouds
And she's not backing down
This girl is on fire...
This girl is on fire... She's walking on fire...This girl is on fire...
Looks like a girl, but she's a flame

So bright, she can burn your eyes
Better look the other way
You can try but you'll never forget her name
She's on top of the world
Hottest of the hottest girls say

Ohhhh oh oh oh

We got our feet on the ground
And we're burning it down
Ohhhh oh oh oh oh
Got our head in the clouds
And we're not coming down
This girl is on fire...This girl is on fire...She's walking on fire...
This girl is on fire...
Everybody stares, as she goes by'Cause they can see the flame that's in her eyes

Watch her when she's lighting up the night
Nobody knows that she's a lonely girl
And it's a lonely world
But she gon' let it burn, baby, burn, baby
This girl is on fire...This girl is on fire...She's walking on fire...This girl is on fire...
Oh, oh, oh, oh ohhhhh oh oh oh ohhh oh oh oh ohhhh...
She's just a girl and she's on fire---a song by Alicia Keys which i sing a lot recently.


In the middle is my naughty sister. on your left was our brother angkat. 
The hat belong to my father.

Wednesday, February 6, 2013

Hubungan Antara Penat dan Galaxy Noted

Hari ini aku balik petang lagi.. huhu kebelakangan ni selalu balik lewat..jap jap,,, biasa memang aku selalu balik lewat. Kadang-kadang tension gak.. Siapa-siapa yang cakap cikgu balik pukul satu tu meh sini aku sekeh. Sedap dier jek ngata cikgukerja sekerat hari.. kalau ternampak cikgu balik pukul 2.00 tu maksudnya cikgu tu ngajor jer, pergi punch kad, blk punch kad ikut time. takde koko, takde persatuan, takde sukan, takde kelab, tak handle kelas, tak pegang jawatan sup, data, dll lagi..

So memandangkan aku kerja penat2, nak bagi reward kat diri sendiri atas usaha dan penat lelah aku ini. Aku dapat berita baik, pengesahan berpencen. Jadi maknanya dah boleh keluarkan duit kwsp.. yeehuu.. boleh beli galaxy note...





Saturday, January 26, 2013

Jauh





Rasa jauh hati
Tak pernah ada hak eksklusif
Kehadiran yang tak diiktiraf
Makanya jika hilang tidak mengapa
Pasti lebih selesa bila diri ini tiada
Boleh buat apa sahaja
Bersama siapa sahaja
Pasti lebih gembira
Semoga bahagia

Saturday, January 19, 2013

ADAKAH MALAYSIA NEGARA ISLAM KINI DAN SELAMANYA?

Kenapakah, bila setiap kali pemimpin-pemimpin DAP mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang melukai dan menghiris perasaan umat Islam, pemimpin-pemimpin PAS seolah-olah terkedu lidah dari memberi respon yang membahagiakan sanubari masyarakat Islam di Malaysia?

Adakah demi menjaga keharmonian Tahaluf Siyasi dan mengekalkan momentum untuk menjejakkan kaki ke Putrajaya , maka suara-suara yang mempertikaikan kebijaksanaan mengutamakan pihak yang bukan Islam dari bangsa seakidah sendiri perlu dibendung dan ditentang?

Adakah juga, berstatuskan parti politik dan jamaah Islam tertua di Malaysia, PAS dapat menjamin kedaulatan Islam dapat dibela dan dipertahankan sambil diapit oleh tekanan dan bantahan rakan se tahaluf di sebelah kiri, tuntutan-tuntutan Kristianisasi dan Liberalisma di sebelah kanan manakala masa depan jatidiri Melayu Muslim bagai telur di hujung tanduk di tanahair sendiri?

Sunday, January 6, 2013

Jodoh

Aku tidak mengharap mempunyai jodoh
Aku bersyukur dengan apa yang aku lalui
Bersyukur sangat dengan apa yang aku ada
Bersyukur masih diberi kesihatan yang baik dan buah fikiran yang baik
Sebab aku tahu tuhan merancang yang terbaik untukku

Ramai yang mahu lihat aku berkahwin
Ramai mengharapkan ada jejaka berkahwin dengan aku dan menjaga aku
Tetapi ramai yang tidak tahu, jejaka di luar sana ada berharap mereka dijaga oleh wanita 
Aku mungkin tidak dapat beberbuat demikian



Jodoh itu ketentuan tuhan
Jika dia berkehendak aku untuk berkahwin pasti aku sudah lama berkahwin

Lelaki beribu, yang bersungguh susah nampak
Perlu lebih jaga diri kalau aku cuai nanti rugi
Perlu hati-hati jangan beri ruang diambil kesempatan

Lebih baik sendiri.
Bahagi kasih pada keluarga,
Pasti lebih bermakna
Keluarga sentiasa ada,
Cinta Sayangnya tiada tandingan

Tahun 2013

Tahun 2013 sudah masuk hari keenam. Yang penting aku masih sihat dan baik. Walaupun senarai impian aku masih satu pun belum dilaksana. Sebenarnya apa yang aku ada sekarang pun sudah cukup. Jika aku punya kemampuan dan keupayaan senarai impian itu harap dapat kupenuhi.



Masih jauh perjalanan sejauh perancangan Tuhan untuk hambanya. Jika masih diberi masa dan peluang hidup di dunia aku pasti terus berusaha untuk menjadi lebih baik lebih bahagia berbanding tahun sebelumnya. Aku berdoa supaya dilimpahi rahmatNya agar aku menjadi hambanya yang lebih patuh. Aku mohon perlindungan dari sifat riak dan takbur serta iri hati dan dengki. Aku mohon kepadaMu Ya Rahman Ya Rahhim agar mengabulkan semua doa-doaku serta permintaan ku. AMinn