.

Thursday, December 9, 2010

accident!

Hari ini merupakan appointment aku ke Hospital. Jadi seperti biasa malam semalam aku tido awal supaya aku bangun lebih awal untuk bersiap, mengemas rumah dan bersarapan pagi. Aku juga harap tidak tersangkut dengan jam kerana ramai orang sedang bergegas ke tempat kerja.

(Aku ingat semua orang sedang cuti sekolah macam aku ker? hehe)

Lebih kurang pukul 8.15 pagi, jalan sesak di laluan sepang ke LBJ. Oh ye, lupa beritahu yang aku kena pergi hospital seremban review aku nye Pex scan and follow up schedule treatment. Waktu itu gerimis menyapa kami dan pemandu-pemandu lain.. Kereta nissan dihadapan aku, bergerak perlahan disebabkan lori dihadapannya pun perlahan, beitu juga kereta kancil milik abah aku. Sudah tentu abah aku yang drive

Tiba-tiba, tak semena-mena, kereta kancil abah aku merempuh kereta Nissan dihadapan dengan kuat, aku menjerit dan seat aku yang duduk juga turut menhentak betis aku dengan kuat. rupa-rupanya kereta belakang kami, Proton Iswara merempuh kereta kancil abah aku dengan kuat. Ya Allah. aku dah terfikir yang aku akan mati hari ini, tapi nampaknya umur aku panjang lagi. Aku menjerit sekuat hati kerana cuak dan seram. Abah aku yang lebih 40 tahun memandu masih kelihatan tenang, cepat-cepat memberhentikan kenderaan dan parking di side jalan. Perempuan India yang memandu kereta proton Iswara segera keluar dari kereta melihat keadaan kami. Dia terus menjelaskan bahawa kereta beliau tidak boleh brek. "Brek tak makan" katanya. Keretanya tersadai di tengah-tengah jalan. Uncle Cina yang memandu kereta nissan dihadapan juga turut keluar melihat keadaan kami dan berbincang dengan abah aku. Hmm ini betul2 eksiden satu malaysia ni..?

Aku masih duduk dalam kereta kancil itu tidak berganjak kerana terkejutt.. Betis kaki kiri aku yang terkena hentakan seat tadi, bengkak..rasa sakit mula menular di kaki kiri aku.. Aku telefon kak misi bernama, Mai mohon tangguh appointment kerana kami perlu setelkan dahulu masalah insiden ni. Maka, bermula episod siapa salah, siapa betul...

Setelah berbincang, memang kereta belakang kami iaitu Iswara yang salah. Namun mereka mendakwa, bukan salah mereka. Lori dihadapan yang berhenti -yang salah menyebabkan semua kenderaan berlanggar..adake patut? aku bukan buta, memang kereta hadapan aku dan kereta bapak aku slow masa tu..kalau bukan dia yang langgar memang takkan eksiden.. Cuma kesilapan disini ialah kereta masing-masing sangat rapat waktu itu,..abah aku pun tidak brek mengejut.. takkan lah dia tak nampak kereta dihadapan memang rapat dan slow..lagi pun lori dihadapan kereta Nissan sudah berhenti lama..

Banyak cerita, semua pergi balai je, buat report.. line pulak tak ada, kene terpacak kat balai lama2 plak. Tunggulah adik aku ambik kami. Kereta bawak pergi bengkel. Insurans? mestilah claim kereta proton Iswara nye.

Nak dijadikan cerita, uncle and abah aku borak2, bagaimana boleh terjadi eksiden begitu. Mereka membuat kesimpulan bahawa, kereta Iswara itu laju ataupun pemandu cuai membuat perkara lain yang tak sepatutnya dibuat ketika memandu. Contohnya telefon atau mengambil barang. Menyebabkan dia tidak fokus dan tidak sedar kenderaan sedang slow atau berhenti dihadapan. Telahan mereka betul. Tidak lama kemudian, kawan kepada si pemandu memarahi pemandu dalam bahasa inggeris berbunyi begini "tulah kau, drive sambil telefon..semua salah kau.." dihadapan abah aku. Hmm kantoi, diorang ingat abah aku yang Persis apek jual sayur tu tak paham bahasa Inggeris ker?

Apa kes?




P/s: MOral of the story, Berhati-hatilah ketika memandu, lebih-lebih lagi sewaktu musim hujan. Bertolak ansur sewaktu dijalan raya. Biar kita mengalah daripada membawa padah. Ingatlah orang tersayang. Patuhi keselamatan dan undang-undang jalan raya..

Don't phone and drive!
Don't phone and drive!

Sunday, December 5, 2010

hujan


Hujan.

Hujan yang turun tanpa henti boleh menyebabkan banjir. Banjir boleh mengakibatkan tanah rutuh dan kemusnahan alam sekitar.

Hujan yang diselangi dengan angin dan petir merupakan penyebab ribut taufan. Nelayan berada dalam keadaan bahaya jika turun ke laut. Jika nelayan tidak turun ke laut, bekalan ikan pula berkurangan dan harganya naik mendadak.

Hujan turut memberi manfaat kepada manusia. Adanya hujan, maka penuhlah klinik-klinik dan hospital-hospital dengan individu yang sakit dan memohon mc. Klinik-klinik swasta mendapat untung, pekerja-pekerja sektor awam mahupun swasta mendapat mc dan boleh menggunakan cuti sakit itu untuk bersama keluarga tercinta. :D Tapi apa yang lebih penting ialah kesedaran menjaga kesihatan lebih-lebih lagi di waktu musim hujan.

Berapa ramai yang sanggup memakai baju hujan apabila hujan? Jangankan baju hujan. Payung yang cantik-cantik lagi colorful tu pun belum tentu lagi orang nak pakai. Lebih-lebih lagi kaum lelaki. Walhal mereka lebih cenderung dijangkiti selsema berbanding perempuan. Apabila sudah jatuh sakit, malas pulak nak ke klinik. Akibatnya senang dijangkiti penyakit-penyakit lain kerana immune system lemah. Oleh itu, jagalah kesihatan anda baik-baik ya. Sendiri mau ingat!

Hujan sebenarnya sangat indah. Lihat saja pohon-pohon yang disirami air hujan itu. Sangat cantik dan menenangkan hati. Hujan juga menyebabkan anda mudah untuk tidur dengan lena. Kerana cuacanya yang sejuk itu, automatik rasa nak tidur. huhu

Cuma kesal sedikit sebab, musim hujan di Malaysia jatuh pada bulan november hingga mac tahun berikutnya. Maksudnya cuti sekolah pun dalam musim hujanlah. Sukar nak cari tempat nak bercuti jika musim hujan. hmm. Kenalah fikir alternatif lain.

Thursday, December 2, 2010

My love, my heart, my soul

Waking up I see that everything is ok
The first time in my life and now it's so great
Slowing down I look around and I am so amazed
I think about the little things that make life great
I wouldn't change a thing about it
This is the best feeling

This innocence is brilliant
I hope that it will stay
This moment is perfect
Please don't go away
I need you now
And I'll hold on to it
Don't you let it pass you by

I found a place so safe, not a single tear
The first time in my life and now it's so clear
Feel calm, I belong, I'm so happy here
It's so strong and now I let myself be sincere
I wouldn't change a thing about it
This is the best feeling

It's a state of bliss, you think you're dreaming
It's the happiness inside that you're feeling
It's so beautiful it makes you wanna cry

It's so beautiful it makes you wanna cry

This innocence is brilliant, It Makes you want to cry
This innocence is brilliance Please don't go away
Cause I need you now
And I'll hold on to it, Don't you let it pass you by


i need my cat in my life..i love them so much!

i need my friend too..i love'em very much and i adore them!

I do love my family, they mean so much to me..world can never imagined

Wednesday, December 1, 2010

Samb..Gembira+bahagia=Panjang Umur? (PART 2)

hurmm..

sambungan kepada cerita minggu lepas iaitu jika kita bahagia dan gembira, InsyaAllah panjang umur. Memanglah jodoh, pertemuan, ajal dan maut ditangan Allah s.w.t. Tetapi tanpa iringan doa dan usaha, maka hidup anda itu sia-sialah juga.

Jadi, berusahalah untuk kebahagian dan masa depan hidup anda!

Selain dari 5 tips terdahulu..5 tips seterusnya juga sangat2 penting untuk anda amalkan.

iaitu;

6) Menghargai ikatan persaudaraan dan persahabatan disekeliling anda..


ya..sila hargai hubungan anda dengan kawan-kawan, adik-beradik, ibu bapa, bapa saudara, mak saudara, makcik sebelah nenek sebelah atuk tiri, sepupu sebelah abah sebelah nenek yang ke lima, tukang kebun, cik kerani, pak guard hatta kucing peliharaan anda sekalipun, anda mesti hargainya. Kita ini adalah mahluk yang dipanggil MANUSIA. Jadi, adalah mustahil jika perbuatan memencilkan dan mengasingkan diri itu, dapat memberi kebahagian kepada kita. MAsa yang dihabiskan bersama kawan-kawan dan keluarga boleh menggalakkan peningkatan immune system dalam badan. "bad relationship" atau hubungan buruk dengan sesiapa pun boleh meningkatan kadar stress yang mana secara saintifiknya boleh memberi kesan buruk terhadap kesihatan jantung anda. Anda mungkin boleh menghidap penyakit Alzheimer.

7) Tanamkan sikap Positif dalam minda!


Seterusnya, anda perlu sentiasa berfikir dan bertindak secara positif. Fikir yang baik-baik sahaja, buat pun yang baik-baik sahaja. Apabila anda berfikir secara positif secara tidak langsung anda mempunyai keinginan untuk mencari kegembiraan di dalam hidup ini. Anda tiba-tiba rasa teringin nak berjalan-jalan tengok wayang bersama-sama rakan-rakan. Atau mungkin ingin bercuti bersama keluarga, atau mungkin menunaikan haji/umrah. Anda akan rasa hidup ini cukup simple dan mudah jika mempunyai minda yang positif. InsyaAllah.

8) Makanlah makanan yang seimbang..


Makanan yang kaya vitamin dan protein, boleh meningkatkan level nutrisi dalam badan dan mengurangkan peluang anda jatuh sakit. Diet yang bagus dapat membuatkan minda anda sentiasa alert, memberikan tenaga untuk keperluan anda seharian malah menjadikan jantung anda kekal sihat. Ia juga menjadikan anda kelihatan sihat dan menawan! ;)

9) Seimbangkan kerja/tugasan anda




Memang anda perlu bekerja untuk membeli makanan yang anda makan dan membayar segala macam bil yang anda perlu bayar. Mempunyai pekerjaan adalah satu kemestian bagi orang dewasa yang bermaruah. Ia meningkatkan self esteem dan memberi arah tujuan dalam hidup. Meskipun mempunyai pekerjaan itu satu perkara yang baik, ia juga boleh mendatangkan keburukan JIKA anda berkerja secara melampau-lampau sampai tak hingat makan minum dan anak bini kat rumah. Jadi jangan "overwork". Jaga kesihatan dan perasaan orang yang anda sayangi.

10) Mempunyai Hobi/kesukaan dimasa lapang

Apalah erti hidup ini tanpa sebarang hobi? Rasa kosong je.. Tahukah anda bahawa hobi itu mampu meningkatkan mood seseorang dan menceriakan lagi hidup anda? Oleh itu pastikan anda ada hobi kesukaan masing-masing yang mampu memberikan anda ruang dan peluang untuk lari sejenak dari kesibukkan kerja, ketidakceriaan hidup atau keplastikkan individu disekeliling anda! Sebagai contoh

1) Menonton Wayang
2) menanam pokok bunga
3) Membaca Novel
4) Mengaji dan berzikir
5) solat sunat
6) Berkelah di tepi pantai yang indah...


Makan Aiskrim juga merupakan hobi..hehe
heheh....Itulah tips yang dapat saya beri kepada anda! Selamat Mencuba


Tuesday, November 30, 2010

Sedey


Tak dapat tengok Harry Potter and The Deathly hallows Part 1..
semua panggung tulis "FuLL" ....uwwaaAAAaaaaAAA

Saturday, November 27, 2010

Gembira + bahagia = Panjang Umur? (PART 1)

Benarkah jika kita hidup gembira dan bahagia maka umur pun lebih panjang? Hmm
Kiraan Hidup Bermula!

Kenapa agaknya? Pada pendapat aku, jika kita.....

1) Sedih + Keseorangan +Tiada Sokongan keluarga / Kawan = Depresi
2) Prestasi Kerja Menurun + Bos Marah + Rakan Sekerja Negatif = Stress
3) Berpenyakit + Tidak Jaga Kesihatan + Tidak ikut Nasihat doktor = Jatuh sakit

Maka..

[Sedih + Keseorangan + Tiada Sokongan] + [Prestasi Kerja Menurun + Bos Marah + Rakan Sekerja Negatif] + [Berpenyakit + Tidak Jaga Kesihatan + Tidak Ikut Nasihat Doktor ] x UMUR ANDA = [DEPRESI + STRESS + SAKIT ]

Depresi + Stress + Sakit = Pendek Umur? huhuhu

Oh..itu sangat menyedihkan. Kenapa perlu memilih jalan yang sukar ini sedangkan kita punya ruang dan peluang untuk hidup gembira dan bahagia? Semua manusia punya masalah dan tekanan masing-masing. Tapi bagaimana kita mengurus masalah dan tekanan itu, yang lebih penting. Hidup ini sungguh indah jika kita tahu bersyukur dan menikmatinya. Meskipun hidup ini sangat singkat kita perlu mengisi sebanyak mungkin aktiviti atau perkara yang menjadikan hidup kita lebih bermakna.

"Have fun and live long my friend!"

...erm Tipsnya?

1) Kurangkan sikit kerja tu. Anda Bukan Superman!


Cuba buat satu "kerja" sahaja untuk satu-satu masa. Memang manusia hari ini suka buat kerja 2-100 kerja / aktiviti dalam satu masa. Tak da masa katanya. "slow sikit".... ini boleh mengurangkan tekanan..mungkin bukan semua orang gembira bila anda tidak melakukan kerja yang biasanya anda buat, tetapi sekali sekala biar mereka rasa pula ketiadaan anda untuk buat kerja yang anda selalu buat. Gunakan masa itu untuk aktiviti kesukaan anda. Anda yang berhak tentukan "Jadual Masa Untuk Beriang Ria" dalam hidup anda ya... Tiada siapa pun tahu apa kesukaan dan kegembiraan anda. Keputusan di tangan anda.

2) Senyumlah banyak-banyak!



"Hai kawan-kawan" "Hai adik, buat apa tu?" "Hai abah, abah dah makan?"
Silalah sapa orang kesayangan anda dengan senyuman yang tulus ikhlas dari hati anda yang berbunga-bunga. hehe Sesungguhnya senyuman itu sangat manis meskipun si pemberi senyuman seorang yang rongak. Anda pasti tersenyum sama kan kan kan. Senyuman boleh:

a) Kurangkan tekanan
b) Menaikkan mood seseorang
c) Mengurangkan tekanan darah
d) Meningkatkan hormon endorphin (hormon mood baik)
e) Merangsang pengeluaran Serotonin dalam badan untuk kurangkan depresi

Lebih bagus lagi bila anda senyum, minda anda juga lebih positif! ;)

3) Belajarlah untuk rileks...Cool bebeh..



Ok. Mungkin anda rasa anda sedang memikul seguni batu bata dibahu anda. Tak rugi pun jika anda ambil masa lebih kurang 20 minit sehari untuk bertenang. Macam mana?

ok sayang..Sebelum memulakan hari-hari yang penuh kesibukan dan kepenatan itu, cuba duduk sekejap, bawak-bawak bertenang, tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan. ulang semula proses ini. Sambil-sambil tu tanamkan dalam minda bahawa anda boleh melakukan apa jua yang anda ingin lakukan hari ini..

Esok buat lagi...20 minit sahaja untuk rileks.. tak lama... Kalau anda bangun tidur dalam keadaan terkejut, lalu tergesa-gesa untuk mandi dan bersiap segala bagai..ditambah dengan tak ambil sarapan pagi, memanglah stress...?

4) Bawak-bawaklah bersenam Cik Senah oii




Senaman dalam apa jua bentuk sekalipun merupakan satu kemestian jika anda ingin hidup lebih sihat dan gembira. Berjalan kaki selama satu jam sahaja pun sudah cukup untuk kurangkan berat badan, keluarkan peluh dan sisa-sisa toksik dalam badan anda! Tahukan anda jika korang bersenam secara konsisten, automatik korang akan

a) Rasa kurang nak makan,
b) Rasa lega dari stress
c) Rasa happy sentiasa ;)

5) Tidur yang cantik! bukan macam sleeping beauty, atau garfield ok...

Pastikan anda mendapat tidur yang cukup, konsisten dan tidak terlebih-lebih. Jangkamasa tidur bagi orang dewasa ialah 7 hingga 9 jam sehari diwaktu malam hari. (kalau anda amalkan ini jantung anda lebih sihat tau tak)..




Kalau waktu tidur andakurang dari 7 jam atau 6 jam sehari, atau waktu tidur anda 4 jam diwaktu petang, dan selebihnya diwaktu malam, atau kedua-duanya sekali, anda bakal menghidapi masalah "Kecelaruan Serotonin" yang boleh mengakibatkan tahap depresi anda meningkat mendadak..

Waktu tidur yang cukup menjadikan
a) minda anda lebih cerdas
b) Memori anda kuat
c) tahap stress anda kurang
d) pencapaian anda meningkat
e) anda lebih gembira dan InsyaAllah panjang umur ;)

panjang nya..nanti aku sambung lagi...k

Wednesday, November 24, 2010

"owh..doktor yang pandai"

wahai..doktor yang pandai..
kenapa kau selalu cucuk tangan aku sakit?
kenapa kau tak buat betul-betul? ingat tangan aku ni kayu ke?
tak boleh ke kalau tak boleh buat panggil orang lain?
Sakit tau tak kau buat banyak2 kali then tak lepas..

aku tanya kau ni
"sudah biasa ke buat ni?"
"owh saya sudah biasa..."

Cekap sungguh untuk orang yang sudah biasa..??????
Mentang-mentanglah aku pergi klinik kerajaan yang aku tak perlu bayar..

boleh tak kau cakap elok sikit cik misi?
Ada tak aku bercakap dengan kau wahai cik misi dengan ayat kurang sopan?
Meski kau masam merungut, aku tetap ucap terima kasih...
Boleh tak kau senyum sikit? Sikit pun jadilah WAHAI CIK MISI yang baik hati..

ingat aku suka ke, pergi hospital jumpa kau wahai cik misi dan doktor yang sungguh pandai...?

Monday, November 22, 2010

Bosannya



Pagi ini hujan turun renyai-renyai. Seperti biasa aku bangun awal umpama aku akan pergi sekolah, bekerja seperti biasa. Tapi hari ini, bersamaan hari isnin 22hb November 2010, aku sudah mula bercuti.

Puas aku berfikir apa harus aku lakukan hari ini supaya aku tidak bosan?

Selain bermain game Facebook?
Atau selain bermain gitar tanpa henti sampai jari-jari aku semua sakit?
Kemas rumah? basuh kain dan lipat kain?
hurmmmmmm bosan yang amatttttttt....

Nak tengok wayang ngan kawan2, mereka semua balik kampung.
Adik2 aku pula sekolah dan bekerja. huhu..

Aku rasa nak pergi je jalan sorang2. Tengok-tengok orang disekeliling aku. Lihat pemandangan kat luar sana dan manusia-manusia yang bergerak. Buat sahaja apa aku mahu. Sapa yang nak marah? hehe





aku tak mahu jadi bosan macam panda yang kiut ni..hehe sian dia.

Monday, November 8, 2010

Impian yang tak tercapai lagi

1. Gitar letrik sendiri
2. Rumah Vintage paling style
3. Kereta Volkswagen 1956
4. Pokok bunga yang banyak disekeliling rumah
5. Kedai baju design aku sendiri
6. Melancong ke Jepun
7. Melancong ke Venice
8. Mengerjakan Ibadah umrah dan Haji
9. Menjadi seorang pensyarah psikologi
10.Piano master level 4
11.Menjadi seorang ibu yang baik

Impian2 ku

Sunday, November 7, 2010

Kau testing 1, 2, 3..........?


kalau ragu-ragu baik tak payah..
baik jgn teruskan
nanti hati terluka
baik sendiri
tak perlu susah hati
tak perlu banyak fikir lagi

kalau tak sanggup baik tak payah..
baik jangan teruskan
nanti merana badan
menanggung beban
kasih tak kesampaian

kalau tak berapa cinta, baik tak usah
aku mahu suami yang sanggup susah payah
bukan kapel suka suki, kapel main redah
testing 1234,..sampai ke sudah..
aku bukan bahan ujikaji,
dan tak suka diuji.

Saturday, October 23, 2010

Hospital again..


Aku mendapat panggilan daripada misi hospital putrajaya. Cik misi memberitahu, aku perlu hadir untuk appointment PET Scan. Apa kejadahnya pet scan ni. Awalnya aku rungsing juga. Takut-takut aku disuruh telan air putih yang payau sebanyak 2 liter. Takpun air merah segelas. (sebelum prosedur CT scan)

Aku tension mengenangkan prosedur medikal yang kene aku lalui sebelum menghadapi sebarang scan yang berbentuk terowong putih yang sangat cerah cahayanya. Lebih kurang gak ngan radioterapi yang aku kene lalui. Tapi Radioterapi ada main-main lampu sikit. kejap terang kejap gelap. Pahtu takyah IV. Takyah telan ubat-ubat payau. Tapi kene masuk terowong gak.

Part IV tu yang aku tak tahan..Doktor susah nak cucuk jarum kat tangan aku. Banyak jarum dah dicucuk kat tangan aku dan tempoh bagi setiap jarum yang stay kat tangan aku ni memang lama. Masa Kimoterapi la urat aku jadi "hancur". Ubat kimo yang melalui saluran darah aku ni, menjadikan urat aku sempit dan hitam. Tidak lagi hijau seperti orang normal. Doktor beritahu, ia akan mengambil masa lebih setahun untuk urat aku kembali pulih sepenuhnya. Masalahnya, belum pun urat tangan aku ni pulih, dah kena cucuk IV radioaktif plak.

Alahai tahlah..Aku sedang mencari punca rawatan lain untuk sakit aku ini. Aku tidak boleh bergantung dengan perubatan hospital.

Konsert?



ASSALAMUALAIKUM W.B.T

ok, aku tau lama aku dah tak post any story of me.. But, aku nak kongsi cerita menarik tentang musik rock dan pengaruhnya kepada diriku ini. Baru-baru ini aku telah mengunjungi sebuah konsert anjuran tunetalk dan artisnya merupakan kumpulan rock terkemuka iaitu PARAMORE.

Sebenarnya aku tak pernah jejak mana-mana konsert seumur hidup aku, hatta konsert siti nurhaliza sekalipon atau mana-mana artis local Malaysia. Ye, aku bukan fanatik artis Malaysia, dan juga bukanlah benci artis malaysia. Cuma aku kurang tertarik dengan melodinya sahaja sehingga aku tidak berapa sanggup mengeluarkan wang saku untuk membeli tiket. Aku juga tidaklah lupa bahawa satu ketika dulu aku paling ingin menjejakkan kaki ke konsert Search. Selain Search aku juga sukakan kumpulan indie malaysia seperti Bittersweet, One Buck Short dan Hujan. Selain alternatif dan rock campuran, aku juga suka gabungan klasik musik elemen dan jazz. Seperti TILU, Yuna dan Zee Avi. Nama-nama artis yang aku sebutkan ini sudah pun famous seantero Malaysia dan Asean mahupun UK.

Pun begitu, jika ditakdirkan mereka mahu membuat konsert ataupun showcase, aku tidaklah berapa sanggup membeli tiket. Kenapa ya? mungkin sebab mereka memang artis tempatan dan lagu-lagu mereka mudah didapati. Gambar-gambar dan cerita-cerita mereka juga acapkali terpampang di surat khabar mahupun majalah dan mungkin juga di laman-laman sosial seperti facebook, twitter dan my space. Satu lagi mungkin sebab, mudahnya hendak terserempak dengan mereka di Kuala Lumpur.. hehe. Pendek kata dekat and accessable? hurmm

Apapun aku tetap menyokong artis tempatan. Lebih-lebih lagi adik-adik aku sendiri perform a group of musician combination called "The Manhatten Q". Aku memang suka mendengar lagu bising sejak dahulukala. Kawan-kawan aku memang sangat memahami bende alah yang aku minat ni. Tapi tidaklah aku pasti adakah mereka faham kenapa aku suka lagu rock yang agak membingitkan telinga?

Berbalik kepada cerita zaman 1990an.. ok, up sikit lah.. 1996. Aku berada di tingkatan dua. Waktu itu aku sungguh stresss dengan perkara-perkara yang berlaku disekeliling aku. Sangat stress sampai aku boleh membahayakan nyawa orang lain dan diri aku sendiri. Bagaimana caranya aku dapat meluahkan perasaan marah dan sedih yang terpendam sekian lama?

Aku sangat suka mendengar lagu. Aku ada walkman aku sendiri sejak aku darjah 6. Aku bawa kemana sahaja sehingga la aku tidur sekalipun mesti aku nak dengar melodi. Jadi, melalui musik aku dapat luahkan perasaan aku. Apabila aku mendengar lagu sedih, aku akan menangis, apabila aku mendengar lagu seperti linkin park dan eminem, aku turut mengutuk sama seperti mereka mengutuk orang lain didalam bait-bait lirik mereka. Oleh itu, apabila aku turut sama menyanyi lagu yang relate so much dengan life aku, aku rasa relief...

aku boleh kata, apa yang aku tak boleh nak kata
aku boleh luah apa yang aku tak boleh luah

Begitulah halnya dengan kes Paramore..lagu-lagu simple mengenai life, the feeling and surrounding. Fit so much to me. Mungkin tak ramai yang menggemari musik bising seperti Paramore. Tapi aku sangat suka lagu-lagu Paramore dan jika aku berpeluang, aku pasti pergi lagi ke konsert mereka. Satu lagi konsert yang aku ingin pergi ialah MUSE. Ini memang dalam waiting list aku..

Thursday, September 23, 2010

Hati yang kau sakiti


Suatu hari aku, aku teringin melihat semua gamba-gamba lama yang aku simpan di dalam laptopku ini. Dalam banyak-banyak folder, aku terlihat satu folder bertajuk "grad". Aku terfikir. Ini gambar konvo aku dahulu. Aku pun buka folder tersebut. Aku teliti satu-persatu gambar yang tersenarai didalamnya. Tiba-tiba hati ini tersentak bila melihat gambar seseorang.

Aku jadi sayu. Aku beranikan diri ini untuk lihat gambar-gambar yang lain. Semuanya muka dia. Sedihnya hati ini tuhan saja yang tahu. Mata aku dah berair. Kenapalah aku yang kau pilih untuk disakiti.

KEnape?
Sebab kau tengok aku tabah jadi kau pun ingat tak mengapalah?
Sebab kau rasa tiada orang percaya kalau aku kata kau jahat?
Ke sebab kau tahu, tak ada orang yang akan pertahankan aku kalau aku beritahu MEREKA DAN KELUARGA MEREKA?! Ke sebab kau tahu akhirnya nanti aku yang akan DIPERSALAHKAN?

Kau bagi aku harapan tinggi menggunung. aku kau sanjung. Kau kata kau sanggup pertahankan aku walau apapun! Kau kata kau akan jaga aku sampai akhir hayat! kau bagi janji-janji palsu yang kau tak akan tunaikan. Ya, kau dah buktikan yang kau PENIPU BESAR PALING KEJAM DALAM DUNIA.

Memang. memang aku tak sempurna. Tapi kau tak berhak menipu aku. Bagi harapan palsu kat aku yang sakit ni.. Kau ni bangang ke? Kau kan tahu aku sakit, yang kau mengaku cinta aku sampai mati tu kenapa? Kau tinggalkan aku terpinga-pinga tanpa aku tahu apa sebabnya. Kau tinggalkan aku tanpa sebarang alasan munasabah. Malah kau tak berani pun bertentang mata dengan aku. Bila kau lihat aku, kau buat seperti tiada apa yang berlaku.

Mudahnya mempermainkan orang seperti aku.
Kerana kau tahu, aku tak akan melawan.
Kau tahu aku akan diam.
Terima semua apa yang kau mahu.
Disaat-saat aku menanggung derita sakit, kau tambah lagi luka di hati aku ni.

Kau tahu tak bila kau buat begitu aku bertambah sakit?
Kau tahu tak darah aku turun mendadak, lalu membuatkan doktor fikir aku makin parah?
Kau tahu tak aku tidak digalakkan meneruskan kimo kerana keadaaan aku waktu itu tidak mengizinkan?
Kau tahu tak yang kau lah punca aku makin sakit?
TAHU TAK?
Perlu ke kau PURA-PURA tanya, AWAK DAH SIHAT ke?

Tak apalah. Kau sanggup buat aku macam ini.
Kerana dahulu aku fikir kau tidak akan tergamak. Orang yang "baik, alim dan taat" seperti KAU.
Pasti tiada siapa sangka. Aku hanya mampu berdoa supaya Allah akan beri ganjaran di atas kesabaran aku menghadapi ORANG-ORANG SEPERTI ENGKAU di dunia ini.

UNTUK KAU..
TERIMA KASIH yang tidak terhingga sebab pernah sayangkan aku.

Tak ada rasa yang boleh ku kata bila melihat wajah engkau di folder aku ini.
Cuma__
Hati kecil ini berkata"tidak! aku tanak tengok muka engkau walaupun hanya gambar!" DELETEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE


Tuesday, September 21, 2010

ribut, serabut, kelam kabut?


kesibukan melanda aku bagaikan ribut taufan yang datang menerjah, menanti saat untuk menerbangkan segala pohon-pohon yang kurang kukuh akarnya...

bakalkah aku tersungkur dengan semua ribut taufan yang hadir membawa kawanan petirnya itu? kita tunggu dan lihat ya

aku masih setia menanti, berani dan bersedia berdepan.

marilah lawan!
aku pasti tawan

eh ceewwahh...

aku ni kalau merapu sampai esok tak habis..
apa yang aku cuba sampaikan ialah,

aku sekarang sedang sibuk
sebab banyak sangat kerja..
semua datang berpusu-pusu..
semua mengharapkan aku..
tapi aku terima semuanya tanpa jemu..
buat dengan baik,
memang matlamat aku..

jadi,
majulah sukan untuk negara ku yang tercinta..
majulah aku untuk anak bangsaku...huhu

Sunday, September 19, 2010

Hari Raya Aidil fitri 2010


Hari raya tahun ini kurasa sedikit berbeza..aku banyak berjalan ke rumah saudara maraku. Yang mana ianya bukan satu kebiasaan..Apapun aku gembira kerana Hari raya Aidilfitri ku tahun ini aku sihat walafiat dan ceria sentiasa. Aku bersyukur kepada Allah s.w.t dikelilingi oleh keluarga yang sayangkan aku dan juga teman-teman yang sentiasa mengambil berat tentangku..

Selamat HAri Raya Aidilfitri kawan-kawan..

Maaf zahir dan Batin!

Saturday, August 21, 2010

Aiskrim...tolong bawaku pergi sekali


Ya Rabbi,
Sesyahdu di bulan ramadhan ini...,
aku merasakan puasaku sangat sukar.
Macam budak kecil yang baru belajar dan diajar berpuasa.
Aku bersabar menahan lapar dan dahaga.
Aku bersabar melihat aiskrim itu dibawa pergi oleh si penjual aiskrim...
pin pin pin hon motornya berbunyi...
oh Aiskrim,..tolong bawaku pergi sekali..

Ku buka peti ais yang sengaja ku biar kosong,
Ku pegang perut ini yang mula berkeroncong,.
Tapi jam baru menunjukkan pukul 2 petang dong!
Kalau aku buka dulu pasti ada yang sokong..[setan tu..huhu]

Alhamdulillah..
Akhirnya aku yakin dan pasti..
Ya Rahman Ya Rahhim
Aku bersyukur kerana dapat menahan diri.
Jika batal puasaku maka sangatlah rugi..
Walau diri sangat kempunan melantak aiskem kepunyaan si penjual yang berlalu pergi...
Wahai si penjual aiskrim, usah ko datang lagi..

p/s: Aku punya nafsu makan memang bertambah sejak akhir-akhir ini..Efek ubat ke, susu yang aku perlu minum ke, aku pon tak pasti. jika bukan di bulan ramadhan, aku biasanya makan lebih 3 kali sehari.[minima 3 x] mungkin kerana aku baru tamat radioterapi dah kesihatan aku makin pulih kini...tengoklah rupa ku yang bertambah tembam ni..harap2 dapat kurang sikit bila dah berpuasa..

Friday, July 23, 2010

Hari pertama bersekolah


AKU DAH MULA BEKERJA SEMULA. AGAK SELESA DAN TENANG SETELAH LAMA BEREHAT. NAMUN SETELAH KU LIHAT FAIL YANG BERTIMBUN DI ATAS MEJA, HATIKU MULA RUNGSING.

AKU MULA SEDAR BEGITU BANYAKNYA LIABILITI AKU PADA SEKOLAH. AKU SEMAK FAIL2 YANG TIDAK TENTU ARAH SUSUNANNYA ITU, AKU LAP DAN KEMAS MEJA AKU YANG DAH BERHABUK UMPAMA TIADA PENGHUNINYA ITU, KEMUDIAN AKU JUMPA GURU PENOLONG KANAN AKADEMIK, (KONON NAK BERTANYA APA YANG AKU TERLEPAS PANDANG SEMENJAK KETIADAAN AKU DI SEKOLAH).

MEMANG. MEMANG BANYAK YANG MENANTI AKU UNTUK DILAKSANAKAN. AKU JUMPA SEMULA MURID2 KESAYANGAN UNTUK MEMBANTU MEREKA MENGHADAPI DUNIA INI. AKU RANCANG SEMULA AKTIVITI SEKOLAH DAN BERUSAHA MENAMBAH SEBERAPA BANYAK PROJEK YANG AKU MAMPU. YEAH AKU BOLEH. AKU HARAP AKU BOLEH HABISKAN KESEMUANYA SEBELUM CUTI PENGGAL AKHIR NANTI. :)

Thursday, July 15, 2010

i'm just haven't met him yet!

Kita semua mengidam pasangan yang sempurna lahiriah dan zahiriah.
Aku percaya semua orang mahu berkahwin dan mempunyai kehidupan berkeluarga yang baik. Aku juga begitu.
Mau cari pakwe memang senang.
Mau suami, itu yang payah. Perkataan suami itu sudah cukup berat di dengar.
Apatah lagi orang yang menggalasnya pula, bukan calang-calang.

Perkahwinan mengikut pandangan mata aku ialah indah dan suci. Barang Siapa yang tidak mahu berkahwin tanpa sebarang sebab munasabah tak layak jadi umat Nabi Muhammad S.A.W. Perkahwinan di zaman serba moden hari ini, banyak berlandaskan nafsu semata tanpa mengira latar belakang orang yang dikahwini, tujuan berkahwin dan syarat pernikahan dalam Islam.

Banyak pasangan berkahwin tanpa berfikir panjang dan bercerai tanpa berfikir panjang juga. [Pasangan sewel terbabit, wajar diberi bebelan tanpa henti sebanyak 24 jam sehari, selama 7 hari berturut-turut.]

Banyak juga perempuan yang berkahwin, memberikan sepenuh hidupnya kepada lelaki, menderita kerana terlalu percayakan suami. [lelaki tak boleh pakai, satu sen tak guna]

Banyak juga pasangan yang berkahwin tidak seperti sudah berkahwin. Ikut perangai sewaktu bujang [tak puas hidup bujang, masih muda katanya...][Muda acik lu, kalau dah kahwin buat cara dah kahwin, ..]

Banyak juga pasangan yang memilih berpoligami, tidak dapat melaksanakan tanggungjawab dengan adil dan saksama. [Lelaki:"bini muda aku lagi best, bini tua apa ada, cakap banyak aku kahwin lagi"] [Perempuan:"bini tua laki aku tu bodoh, laki aku mesti sayang aku lebih punya"]

soalnya, kenapa aku tidak berkahwin lagi. Adakah aku:

A. Berhati-hati dengan lelaki
B. Takut diambil kesempatan
C.Menanti pasangan yang sekufu
D. Kesemua diatas

Aku memilih E.Kesemua diatas. hahahah

I was here but, where are you?



Aku nak orang yang macam mana ye?
yang besau ker? yang garang ker? yang simple jer ker?
Atau yang stylo? hahah


Aku teringin menaip surat cinta,
tapi hendak diberi kepada siapa ya? hehe..

Kalau aku masih belum jumpa pasangan yang sekufu dengan aku, macam mana aku nak berkahwin? Itu syarat penting dalam Islam. PASANGAN YANG SEKUFU.
Agamanya, Latar belakang keluarganya, Pendidikannya, Hartanya, Rupanya,..
Perlu setara dengan aku, jika tidak nanti mungkin ada masalah dalam perkahwinan. Masalah itu biasa. Tapi masalah yang luar biasa itu bagaimana?

Aku seboleh-bolehnya ingin elak pasangan yang muda dari aku, yang tidak punya kerja tetap, kurang berpendidikan dan tidak punya wawasan dalam hidup, pemalas, kehidupan keluarganya tunggang langgang, dan miskin hati.

Contoh jika aku berkahwin dengan pasangan yang muda

Aku=matang, bekerja, fikir masa depan, berjimat,
Dia=manja tak bertempat, boros, malas, nak enjoy lebih, tiada disiplin
Akibat: gaduh sepanjang masa...

Contoh jika aku berkahwin dengan pasangan yang kurang berpendidikan tinggi, gaji lagi rendah daripada aku.

Aku=tiada masalah nak bayar bil
Dia="yang, tolong bayarkan bil abang, bulan ni short sikitla"
Aku="Gaji abang?"
Dia="abang beli rim baru bulan lepas, hutang dengan saiful tu..bulan ni bayar kat saiful tulah.."
Aku="kereta saya bayar, rumah saya juga, barang dapur pun saya..abang? duit rokok abang je lepas."
Akibat=gaduh sepanjang masa. Masalah duit akan timbul. mula-mula mestilah kata tak kisah. cuba dah bertahun-tahun, laki naik lemak semua bini tanggung, bini pun asyik pertikai jek, laki tak tahan, bini pun dah tak tahan, akhirnya cerai...apa kes?

Lelaki zaman sekarang banyak yang suka ambil kesempatan. Cari perempuan yang berduit. Lihatlah disekeliling anda. Mesti ada diantara rakan-rakan anda yang seperti ini. Dipergunakan lelaki. Sayang punya pasal, apa pun dah tak nampak. Contohnya macam aku ini, cikgu. Memang ramai yang nak kenal, tapi nak kenal sebab aku cikgu. Sebab status aku, bukan diorang kenal aku sangat pun. Cikgu punya pasal, sanggup nak berkenalan walaupun rupa aku tak menarik.

Aku ni suka dengar lagu bising. Lagu rock pulak tu. dia boleh tahan ke. Aku suka tengok cerita cina. Kat rumah tu cong ceng cong ceng je bunyi TV ku. Boleh tahan ke?Nak suruh aku masak, boleh, tak da hal. Nak suruh aku menggoreng gitar pun boleh. Cuba kalau aku mintak dia ajar aku mengaji? boleh tak ajar? ha...kantoi da situ. Pasal aku ini bolehlah mengaji Al-Quran, boleh baca tulisan jawi dengan lancar. Taranum ngan Tajwid tu jer tak lepas. Kalau dapat suami yang pandai mengaji tak ker best di situ. Takkan aku yang nak mengajar dia pulak. Terbalik ler. Lagi satu, aku kan ke sakit. Masih dalam tempoh rawatan. Rawatan yang tiada penghujungnya. Bersedia ke Dia pikul tanggungjawab? Tahan ker nanti? Ulang alik hospital je dah satu hal. Hmm

Akhir kata, aku sentiasa memohon kepada Allah s.w.t supaya diberikan jodoh yang baik untuk aku dan terima aku seadanya. Paling penting sekufu. Aku juga mohon Dia jauhkan aku dari jodoh yang akan menyusahkan aku. Aku rela tidak berkahwin jika Dia jodohkan aku dengan pasangan yang tidak baik. Amin.

Tuesday, July 13, 2010

Bisnes Tambah Bajet!

Memang.., memang, walaupun ada gaji, tapi masih tak mengcukupi. Adakah aku yang terlebih berbelanja? mungkin juga. Aku memang banyak hutang nak dibayar. Mujur saja gaji cikgu tiap-tiap tahun naik. Tapi aku mesti buat sesuatu untuk tambah pendapatan aku ni cik senah oi..

Kawan baik aku yaya sudahpun start berbisnes. Menjual pakaian. Aku juga berminat dalam bidang pakaian ni. Almaklum sahajalah. Aku ulang balik ayat aku dari post-post terdahulu, "Aku ni kan memang suka berfesyen" hahaha. Maka, dengan itu hendaklah aku mencari ruang melakukan bisnes dengan bantuan adik perempuan aku yang juga gile fesyen. Biasalah, kakak borek, adik rintik.

Aku tau. Mesti korang bersuara" kakak dengan adik sama je".
Weh..tak sama tau.. lain..muka jer dah lain.hehehe

APa pun, aku memang nak menjual pakaian sebagai pendapatan sampingan. Harapan aku mendapat sambutan. Aku harap dapat tackel budak kolej dan pelajar antarabangsa sekitar Kolej Lagenda. Aku kena cari supplier baju yang murah, cantik dan terkini sekali di rantau ini.

ni contoh brochure aku..tunggu..
Support aku yer kawan-kawan...


Sunday, June 27, 2010

Berfesyen? i say, go VINTAGE!


Apa itu fesyen vintage? hmm..cuba
tengok gambar ini...

Ini gambar Audrey Hepbum yang hidup pada awal 1930an. Kalau ditanya fesyen vintage tu macam mana, pasti terbayang muka Audrey yang kiut ni takpun terbayang muka Saloma.


kalau orang kata fesyen lama, ya, betullah itu vintage. Vintage: pakaian "preloved" ataupun yang sudah dipakai era 1920an hingga 1980an. Tapi, wujud lagi ke baju-baju zaman atuk nenek kita dahulu? Ha, tak semestinya korang kena godek almari nenek korang semata-mata nak go vintage punya pasal. Pakaian ala VINTAGE banyak djual sekrang dimana-mana butik pakaian mahupun shopping mall dengan harga berpatutan. Tak semstinya korang kena curik baju nenek korang ok..


Ada orang tidak kisah dengan baju apa yang mereka pakai untuk keluar malam ataupun bersiar-siar. Ada pula orang yang terlampau kisah dengan baju yang mereka pakai di luar mahupun di dalam rumah. Apapun, apa sahaja baju yang aku pakai dan aku suka nak pakai, kalau orang lain nak komplen, ada aku kisah? haha. Walaupun aku seorang cikgu, aku sangat suka berfesyen, dan ini sangat difahami oleh rakan-rakanku yang lain.

Jap, bukan baju vintage tu seksi ke? takla sangat..walaupun aku bertudung i still can go vintage what...Lihat saja fesyen vintage dibawah ini..korang boleh pakai inner and tudung yang plain untuk matching dengan outfit vintage yang dipilih... :)



Hehe.....harapan aku post aku tentang vintage fesyen menjadi inspirasi korang untuk berfesyen..jangan korang geledah almari nenek korang pasni sudah...





Dress kiut kat atas ini daripada designer: Jezmine Blossom...Salah seorang pereka fesyen vintage Malaysia yang berjaya menarik perhatian selebriti..Bubye..selamat berfesyen!

Saturday, June 26, 2010

Tolong Jangan Sihir Aku, Keluargaku dan Kawan-kawanku


Siapa sangka dalam dunia serba moden, masih ada manusia yang jahil lalu menggunakan jalan singkat yang ditawarkan oleh syaitan untuk ke neraka jahanam. Bukan mereka tidak tahu perbuatan menyihir itu salah dan dilaknat oleh Allah s.w.t, tapi hati yang penuh hasad dan dengki mengatasi segalanya. Kemahuan setan diturutkan.

Sihir dari segi istilah merupakan satu perbuatan menyakiti atau mempengaruhi badan, hati atau akal orang yang disihir secara tersembunyi (ghaib) yang melibatkan makhluk halus, dan dilakukan di luar hukum alam bagi mencapai tujuan tertentu, contohnya menyakiti seseorang, mengubati penyakit dan juga meramal masa hadapan. Penggunaan istilah sihir dalam alam Melayu pada kebiasaannya merujuk kepada ilmu hitam.

Ilmu hitam yang dapat diamalkan masyarakat Melayu terbahagi kepada beberapa bahagian seperti berikut:

  1. Melindung diri
    1. Kebal
    2. Perubatan
  2. Mendapatkan kelebihan
    1. kesaktian
    2. Pengasih - Sejenis ilmu hitam yang dapat membangkitkan rasa kasih seseorang terhadap seseorang.
    3. Perapun
    4. Gagah
    5. Perangsang
    6. Penderas
    7. Pukau
  3. Mengawal/Memusnahkan musuh
    1. Penunduk: Digunakan untuk menundukkan orang lain seperti nasi tangas untuk menundukkan suami.
    2. Tuju - Jampi-jampi yang membuat orang sakit. Juga menggunakan alatan lain seperti telur layang (telur yang telah dijampi) untuk menyakiti orang dan boleh membawa maut.
    3. Pelalai
    4. Cuca - Jampi yang boleh menundukkan musuh atau yang dapat mengubati luka.
  4. Meramal masa hadapan
  5. Alimun


Sihir yang diamalkan boleh dikelaskan menurut beberapa kelompok seperti berikut:-

  1. Saka - Menggunakan jin/shaitan - kadam, toyol, datuk, suruhan, roh orang mati, hantu dll.
  2. Azimat
  3. Menggunakan mentera,jampi, serapah - ayat-ayat tertentu.

Mereka yang merawat sihir biasanya melalui beberapa kaedah atau cara:-

  1. Menggunakan ayat-ayat suci
  2. Menggunakan kuasa dalaman atau tenaga batin
  3. Menggunakan bantuan makhluk halus lain.

Pengamal perubatan Melayu yang merawat mangsa sihir boleh digolongkan kepada beberapa bahagin seperti:-

  1. Pawang -
  2. Dukun -
  3. Bomoh -
  4. Orang alim - melalui penggunaan ayat-ayat Al Quran

Penganut agama Islam dilarang keras daripada mengamalkan sihir, kerana dianggap mengingkari hukum Allah/alam dan boleh jatuh syirik. Ia seolah-olah cuba menyaingi kuasa Allah.

Kedua-dua mazhab Sunni dan Shiah melarang penggunaan sihir. Di dalam aliran Sufi bagaimanapun terdapat konsep "barakah" yang merujuk kepada "rahmat" atau "kuasa Tuhan" yang diberikan kepada orang alim. Juga masih terdapat orang Islam yang menggunakan jin bagi tujuan yang baik seperti dalam perubatan dengan bantuan dari ayat Quran dan doa. Mazhab Wahhabi bagaimanapun melihat segala penggunaan jin atau makhluk halus walaupun untuk tujuan baik sebagai syirik.

[Sumber: Wikipedia]

Terlalu banyak kisah yang kudengar mengenai sihir ini dikalangan ahli keluarga dan sahabat handai. Antaranya ada yang meninggal dunia dan menderita kerana sihir durjana oleh manusia yang tidak punya akal! Sama-samalah kita melindungi jiwa dan hati daripada terjebak dengan sihir. Ayuh amalkan doa ini.

Doa Menghindari Sihir Dan Ilmu Hitam


Maksudnya: "Setelah mereka campakkan (benda-benda itu), Nabi Musa berkata: Apa yang kamu datangkan itu, adalah sihir. Sesungguhnya Allah akan mendedahkan kepalsuannya (dengan mukjizat yang dikurniakan-Nya kepadaku). Sesungguhnya Allah tidak akan menjayakan perbuatan orang-orang melakukan kerosakan. Dan Allah juga sentiasa menetapkan perkara yang benar dengan kalimah-kalimah perintahNya walaupun yang demikian dibenci oleh orang-orang yang melakukan dosa."
(Surah Yunus: 81-82)

Khasiat dan kaifiat beramal

Caranya ialah dengan membacakan ayat-ayat ini bersama ayat ke 118 hingga 121 surah al-A’raaf dan ayat ke 69 surah Taha kepada bekas yang mengandungi air.

Kemudian air itu disiram ke atas kepala orang yang terkena sihir itu. (al-Durrul Manthur, tafsir ayat 81-82 surah Yunus

[Sumber:../doa-menghindari-sihir-dan-ilmu-hitam.html & rabiahnuursyifa.blogspot.com/.-addawiyah.blogspot.com/.../doa-menghindari-sihir.html]