.

Saturday, March 21, 2015

kesan kimoterapi atau radioterapi

Aku tahu ramai di luar sana yang ingin tahu apakah kesannya jika seseorang itu memilih untuk menjalani kimoterapi.

Aku yakin pasti doktor telah terangkan kepada pesakit 'treatment plan' yang dicadangkan. Treatment plan ini boleh jadi untuk jangka masa pendek dan jangka masa panjang. yang penting pesakit mesti betul-betul faham apakah treatment plan yang disediakan untuk mereka di hospital yang mereka pilih itu.

TREATMENT PLAN UNTUK AKU
1.  KIMOTERAPI 12X DALAM JANGKA MASA 6 BULAN
2. RADIOTERAPI 20 X DALAM JANGKAMASA 3 BULAN
3. REGULAR CHECKUP SETIAP 2 BULAN UNTUK TAHUN PERTAMA
4. BUAT PROSEDUR PETSCAN PADA AKHIR TAHUN UNTUK MENGESAN KEWUJUDAN SEL KANSER YANG AKTIF
5. JIKA SIHAT TAHUN KETIGA TIADA LAGI PETSCAN / CITYSCAN
6.TAHUN TAHUN SETERUSNYA PROSEDUR REGULAR CHECKUP 3/4 BULAN SEKALI

P/S;semua prosedur di atas bergantung kepada tahap kesihatan semasa

Alhamdulillah, aku lalui semuanya dengan baik dan lancar.
kedua kimoterapi dan radoterapi ada kesannya pada pesakit bergantung kepada individu. lain orang lain pula apa yang dirasa.

KESAN KIMOTERAPI UNTUK JANGKAMASA PENDEK KEATAS AKU IALAH;
1. lidah rasa kebas, sakit,
2. seluruh badan rasa macam kena cucuk dengan jarum jarum
3. rasa lemah
4. loya muntah
5. tak selera makan
6. mudah sedih hilang mood
7. badan sakit-sakit
8. rmudah demam / sakit kepala
9.kulit badan jadi gelap
10. warna urat bertukar hitam
11. warna kuku bertukar gelap
12. urat jadi sempit, kalau nak cucuk untuk drip memang susah
13. sewaktu drug kimo masuk ke dalam urat darah, rasa panas dan sakit/ketat



KESAN KIMOTERAPI UNTUK JANGKA MASA PANJANG KE ATAS AKU IALAH;
1. Rasa lemah letih dengan cepat
2. selalu rasa mengantuk dan asyik nak tidur
3. tak tahan sejuk
4. ada beberapa kawasan kulit masih ada effect burn akibat kimoterapi. bahagian tangan aku memang ketara nampak. sesetengah orang bila tengok tangan aku mesti tahu aku pernah melalui prosedur sakit kanser.

KESAN RADiOTERAPI UNTUK JANGKAMASA PENDEK KE ATAS AKU;
1. kawasan badan yang dilaser akan bertukar menjadi gelap dan hangus macam kena bakar
2. kesukaran menelan makanan kerana kwasan yang dilaser adalah berhampiran leher
3. hilang selera makan
4. mudah dihidapi penyakit


KESAN RADIOTERAPI UNTUK JANGKA MASA PANJANG KE ATAS AKU;
1. kesan laser buat paru-paru aku ada parut dan aku disahkan menghidap fibrosis; susah bernafas kerana byk hingus yang sumbat kan salur pernafasan. pon begitu aku teah sembuh dan discharge untuk klinik paru-paru pada tahun ke tiga.
2. aku disahkan menghidap hypothiroid. sila lihat sini untuk tahu apa itu hipotiroid aku masih perlu makan ubat untuk ganti hormon tiroksin yang gagal dikeluarkan oleh badan akibat laser radioterapi. penyakit ini tidak berbahaya cuma aku mungkin kena makan ubat hipotiriod seumur hidup aku.

apapun yang penting aku masih hidup, sihat dan gembira dengan life aku. Alhamdulillah.sekali lagi aku ingin tegaskn kepada marketer yang menjual produk kesihatan untuk pesakit kanser.

AKU TIDAK MAKAN SEBARANG SUPPLEMENT MELAINKAN HABBATUS SAUDA DAN VITAMIN C YANG MURAH AKU BELI KAT FARMASI.
 

3 comments:

Khozaimah Khozizan said...

Hi sis, jarang-jarang dapat jumpa pesakit HL, selalunya Non HL je.
Saya pun HL 2nd stage. Last cycle 2012.
tapi, tak buat radiotherapi.Kemo sahaja. Alhamdulillah, sihat.Glad to know someone yg ada same experience. boleh berkenalan?

Anonymous said...

hl banyak tapi nhl tak ramai sebab nhl kanser darah jenis agresif dan ganas. saya kena kimo sebab kanser nhl selama 1 tahun 4 bulan di hospital ampang.

Shahril said...

Assalamulaikum

Apa tanda2 awal kanser limfoma. Setiap org pasti berbezakan?